Lichenológia -
        a zuzmók tudománya


Lichenológiai honlapok
Főbb kutatási projektek a világban:

AFToL Assembling the Fungal Tree of Life: a projekt célja a gombatörzsfa felállítása 1500 lichenizált és nem lichenizált gombafajból (vagyis zuzmókból és szabadon élő gombákból) származó nagyszámú minta molekuláris genetikai vizsgálata alapján.

BioAssess: A projekt egy módszer-, illetve eszköztárat fejlesztett ki annak becslésére, hogy milyen hatással van a tájhasználat a biodiverzitásra Európa különböző régióiban, élőhelyein. A honlapon ennek hátterét és eredményeit találjuk.

Foliicolous lichens: ezen az oldalon trópusi levéllakó zuzmótaxonokról találunk alapvető információkat.

The Costa Rican Lichen Biodiversity Inventory: a TICOLICHEN projekt honlapja. A projekt a trópusi zuzmódiverzitás felmérését segíti elő nemzetközi szakértők bevonásával.
Képtárak:

Az osloi egyetem zuzmóherbáriumának fotógalériájában a latin név alapján kereshetjük a zuzmófajok képeit: Photo Gallery, Lichen herbarium-Botanical Museum-University of Oslo.

Lichen gallery (Leif Stridvall): a zuzmóképeket a három fő növekedési forma csoportjain belül ábécébe rendezve találhatjuk meg.

Matthias Schultz zuzmógalériájában (hamburgi egyetem) böngészhetünk német vagy angol nyelven, a fajokat élőhely szerint csoportosítva találjuk.

Urlich Kirschbaum zuzmóképtárába (Geissen Friedberg-i főiskola) latin névlistán keresztül pillanthatunk be, a képek mellett rövid szöveg tájékoztat az adott faj jellemzőiről, élőhelyéről, és körülbelüli európai elterjedéséről.


 
Vissza a lap tetejére
Elérhetőségünk:
MTA ÖK ÖBI, 2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
Telefonszám: +36 28 360122/139
E-mail: farkas.edit@okologia.mta.hu