Lichenológia -
        a zuzmók tudománya

Mi a zuzmó?
A zuzmó fogalma

A zuzmók legalább két, eltérő rendszertani besorolású - mikobionta és fotobionta - partnerből álló összetett, teleptestű, autotróf, poikilohidrikus élőlények.

A ma ismert legteljesebb megfogalmazás Ainthworth & Bisby's dictionary of the fungi (Kirk et al. 2001) szerint:

"A zuzmó egy gombapartner, a mikobionta és egy (vagy néha több), általában a zuzmótelep belsejében, de a gomba sejtjein kívül elhelyezkedő egysejtű vagy fonalas zöldalga vagy/és cianobakteriális sejtek populációjának, a fotobiontának ökológiai szempontból obligát, stabil, mutualisztikus együttélése."
(Hawksworth & Honegger in Williams (ed.) Plant galls: 77, 1994)Fogalomtár

Mikobionta: zuzmógomba. A zuzmógombák legtöbbje a természetben szabadon nem fordul elő. A világon a zuzmógombák 90%-a, hazánkban az összes a tömlősgombákhoz (Ascomycota) tartozik.

Fotobionta: zuzmóalgák, zuzmó-cianobaktériumok. Egyes fajok a természetben szabadon is élhetnek.

Autotróf: azok az élőlények, amelyek környezetük szervetlen anyagaiból (pl. széndioxid, víz, ionok) építik fel szerves anyagaikat. A zuzmók a fotobionta partner révén válnak autotróf élőlényekké.

Poikilohidrikus: változó vízháztartású. A zuzmók környezetükből passzívan veszik fel az ásványi sókat és a vizet. A telep nedvességtartalmát nem tudják szabályozni, állandó szinten tartani, ezért vízháztartásuk környezetük nedvességviszonyától függ.

Mutualizmus: az együtt élő szervezetek számára kölcsönösen előnyös kapcsolat.
Elérhetőségünk:
MTA ÖK ÖBI, 2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.
Telefonszám: +36 28 360122/139
E-mail: farkas.edit@okologia.mta.hu